כל האמת על מזון אורגני

 truth about organic 800

האם מזון אורגני בריא יותר? ואם כן, איך נדע שהמזון שאנחנו צורכים הוא באמת אורגני?
הסרט התיעודי 'כל האמת על מזון אורגני' הוא תחקיר מעמיק, הכולל ראיונות עם מדענים מהשורה הראשונה וחקלאים מנוסים בתחום האורגני, בניסיון לענות על שתי השאלות הללו בצורה מהימנה ומקיפה.

ב - 2009, מיגזר הגידולים האורגניים הזדעזע: סוכנות תקני המזון בבריטניה קבעה כי אין הבדל תזונתי בין מזון אורגני ללא אורגני.
ללא ספק היתה זו פצצה וניפוץ מיתוס.
קרלו לייפרט, חוקר המתראיין לסרט ועובד עם אוניברסיטת ניוקאסל באנגליה, נכנס למוטיבציה להוכיח את ההפך. במשך שנתיים הוא ועמיתיו בדקו כל מחקר אפשרי בעולם וגם הוסיפו מחקרים משלהם, כדי להראות שלמזון אורגני יש ערך גבוה יותר. הם טוענים כי היתה בעיה עם שיטות המדידה עליהן התבססה הקביעה של מינהל המזון (ערעור תקפות הממצאים בטענה לאי דיוקים היא פרקטיקה מוכרת באקדמיה כדי לתקוף מחקרים) וכי היתרונות של מזון אורגני הם ממשיים. 
כאן זה המקום להעיר הערה שמשום מה לא עולה בסרט: לייפרט וצוותו יצאו לדרך עם משימה להוכיח את ערכו הגבוה של המזון האורגני. הם למעשה סמנו מטרה מראש. גם אם לא התכוונו להונות אף אחד והם מאמינים באמת ובתמים בעליונות המזון האורגני, מדובר על פניו בהטיה מסוכנת של חוקר, שמחפש דרכים להוכיח את מה שהוא מאמין בו (ועובד עליו שנים וכל המוניטימן שלו נסמך עליו) ולכן מסתכן בהשמטה של עובדות סותרות, או לפחות ייחוס של חשיבות מועטה אליהן.

נניח לרגע בצד את ההטייה האפשרית הזו ונתבונן בממצאים של לייפרט ועמיתיו:
- מזון אורגני מכיל יותר נוגדי חימצון, שמסייעים למערכת החיסונית.
- מזון אורגני אינו מכיל שאריות חומרי הדברה ומתכות כבדות, שמצטברות כרעל וכחומר מסרטן בגופנו. 
- מזון אורגני גודל באדמה שלא הורעלה על ידי חומרים מסוכנים ותהיה פוריה עשרות שים קדימה (דאגה לדורות הבאים).

האם אורגני הוא באמת אורגני

נניח כי השתכנעתם ביתרונות המזון האורגי על פני מקבילו הקונבנציונלי. אנשים רבים חושדים, ובצדק במקרים רבים, כי המזון אינו באמת אורגני.
הסיבות לכך כפולות:

1. שאריות חומרי הדברה מסוכנים עפות ברוח ונושרות לאדמה של השדות האורגניים, מתערבבות במי ההשקייה או הגשמים וכך, מבלי משים ועם כל המאמצים הכנים של החקלאי, הגידול הופך להיות מזוהם. למעשה, הסרט מתחיל בדיוק בסיפור כזה, של חקלאי המגדל שומר למזון תינוקות ותוצרתו נפסלת מדי פעם בגלל הימצאות אריות של חומרי הדברה, שזלגו משדות סמוכים. 
לא תמיד אגב מדובר בחומרי הדברה: שדה אורגני לעילא נמצא בנתיב הרוחות הנושאות זיהום מאזורי תעשיה וכלי רכב. הרעל נוחת ונספג באדמה. וכך,באופן פרדוקסלי, תרנגולות החופש שנמצאות בחוץ נחשפות לכמות גדולה פי כמה של זיהום מחברותיהן שבלול הסגור. 
בשל כך, ביל או'קיף, מגדל פרות אירי המתראיין לסרט ,שאינו חקלאי אורגני, טוען שאיכות החלב שלו גבוהה יותר מזו של חלב אורגני מגרמניה, בדיוק בשל הזיהום הנמוך יותר באדמות והאוויר של אירלנד.

2. הפיתוי לרמות גבוה: מזון אורגני נמכר במחיר גבוה יותר בגלל שהוא צורך מאמצים גדולים יותר ובגלל שהתוצרת קטנה יותר (כי אין שימוש בזרזי גדילה כאנטיביוטיקה או הינדוס גנטי). מכאן, שהפיתוי לגדל מזון קונבנציונלי בעלויות נמוכות יותר ולשווק אותו כאורגי (שמחירו גבוה יוותר) - עולה. כלומר, פוטנציאל ההונאה גדול יותר.
כאן יש להוסיף את העובדה כי אחד הפרמטרים של פיקוח על מזון אורגני הוא הימצאותן של שאריות חומרי הדברה. שימוש לב למילה 'שאריות': אם מגדל קונבנציונלי עובד בצורה מתוחכמת, הוא יכול להפסיק לרסס מספיק זמן לפני הפיקוח וכך לתת לחומרים להתנדף. כמובן, יש לעשות זאת בזהירות והמגדל אינו חסין מפני ביקורות פתע באמצע הריסוס, אבל הסיכון עשוי להיות משתלם. אם את אותה מגדלים אורגניים, ייתכן כי תתרגזו למקרא השורות האלה, אבל המידע התקבל משיחות עם מגדלים שלא לציטוט. התוצאה: מזון לא אורגני הנמכר במחיר אורגני. אירופה ידועה ברגולציה המחמירה שלה בכל תחום ופיקוח יעיל ומהימן הוא אחד התחומים הנסקרים בהרחבה בסרט. חלק מהמעבדות מבצעות ממש תהליך בלשי המזכיר מעבדה לזיהוי פלילי, בוחנות צבעים, איזוטופים ועוד (אך גם הם מודים כי הם מוגבלים במוצרים מסוימים).

הומניזם נוסח אירופה

החלק הזה בסרט ממש נוגע ללב, אם כי עשוי לעורר גיחוך אצל צופה ישראלי ציני טיפוסי: האם התרנגולות מאושרות? האם החזירים סובלים לפני השחיטה? אמנם נערכו דיונים על כך בישראל, אולם בסרט רואים אנשים הבוחנים ברצינות רבה את מדד האושר, כמו בתמונה הבאה (ואי אפשר להתעלם משמו של החוקר-:)):

organic suffer

אורגני לא שווה בהכרח בריאות

מכון FiBL בשוויץ הוא מוסד עם מוניטין של עשרות שנים במחקר חקלאות אורגנית. מנהלו, המתראיין לסרט, מזכיר לנו את מה שהאינטואיציה אומרת לנו, אך אנחנו נוטים לשכוח: "אורגני" אינו בהכרח שווה "בריאות". 
אם תאכלו נקניק דם, שהחזירים מהם הוא נעשה גודלו באופן אורגני (הסרט מכיל צילומים משובבים של המוצר ודרך הכנתו, לא לבעלי מעיים רגישים), כנראה שאתם מזיקים לעצמכם יותר מאשר אם תאכלו ירקות מרוססים. כמובן, אין משוואה אחידה לענין הזה. קשה למדוד על אותו סרגל נזק של חומרי הדברה אל הצטברות כולסטרול. הדבר גם תלוי באדם, ברגישויות שלו ובאורח חייו. אך זוהי  תזכורת לכך, שהיתרונות של המזון האורגני הם רק רובד אחד בתזונה בריאה.

הסרט מקיף ומבוסס על תחקיר מעמיק והוא מיועד הן לשוחרי תזונה סקרנים והן למי שעוסקים או לומדים מדעי התזונה ואגרונומיה. אנחנו ממליצים לצפות בו במקביל לסרט כל האמת על ויטמינים, שנמצא גם הוא באתר. 

צפו בסרט כאן או באתר

Tags: איכות הסביבה, מדע וטכנולוגיה