­

נולד לטוסדני שפירא ידע כבר מגיל 8 שיהיה טייס. הוא גם ידע שיהיה טייס בחיל האוויר של מדינת ישראל. מדינת ישראל עוד לא נולדה אז, אך הרצון והידיעה המוחלטת פיעמו בליבו של הילד הקטן.
שתי התחזיות התגשמו.
יש אנשים כאלה, שיודעים מגיל צעיר מאוד מהו ייעודם. דני שפירא הוא אדם כזה. מעולם לא עסק בשום דבר אחר. גם בניו טייסים כמוהו ואחד מהם גם טייס ניסוי. נחישות, צלילות דעת, אומץ בלתי נגמר, תעוזה והרבה הרבה מזל - כל אלו הם תמצית חייו של דני שפירא.
הסרט מתעד לא רק את חייו, השזורים שקורותיה של מדינת ישראל וחיל האוויר שלה, אלא בסיפור על אדם שעבורו הכל חד והוא צועד במסלול חד למן ימי ילדותו. כמה מאיתנו יכולים לומר דברים כאלה על עצמם?

לא חולפות עשר דקות מתחילת הסרט ודני מתאר בקור רוח ובלי סופרלטיבים איך כמעט ונהרג בטיסת הסולו בשעת ביצוע לולאה ואחר כך בהבאת מטוסי הספיטפייר הראשונים לישראל, כאשר הלך לאיבוד בעננים.
מי שהדריך אותו היה ג'ורג' ליכטר, טייס בוגר חיל האוויר האמריקאי. ליכטר היה חלק מחבורת המתנדבים האמריקאים (מח"ל - מתנדבי חוץ לארץ) שהגיעו לסייע למדינת ישראל הטריה ולתרום מנסיונם. ננסי שפילברג יצרה עליהם סרט מרגש.
אך מדינת ישראל התעקשה שטייסיה יוכשרו בקורס ישראלי ושפירא היה בין הבוגרים של קורס הטיס הישראלי הראשון.
אחר כך נשלח לקורס טייסי ניסוי בצרפת. לאחר הקורס, הצרפתים מבקשים למכור לישראל מטוס חדש וסודי, שעובר את מהירות הקול: המיראז'. עזר ויצמן, אז מפקד חיל האוויר, מתעקש שהטייס הישראלי בקורס, כלומר שפירא, יערוך את הצגת המטוס מולו. הצרפתי מגמגמים, אבל מסכימים. אלא שדני לא הכיר את המטוס...
"הוא הסביר לי איך להניע והמראתי" מסביר דני בראיון בפשטות כדרכו. זהו.
מטוס חדש, מאך 2. אז רק תראה לי איפה הסוויץ' ונסתדר:)
דני עובר את המהירות בקלות וללא תקלה ("היהודי הראשון שעובר מאך 2" כדברי עזר ויצמן), ההתלבות גדולה והצרפתים מציעים לישראל לנסות את המנוע החדש, המנוע הרקטי.
דני מקבל חליפה הדומה לזו של אסטרונאוטים וממריא. החוויה שעבר שם אינה רחוקה מזו של טייס חלל: במהירות עצומה ובגובה בלתי נתפס עבור מטוס, המנוע הרקטי מאיים להוציא אותו מהאטמוספירה. בכוחותיו האחרונים וכאשר המטובסינו מגיב, דני מצליח איכשהו לייצבו, באמצעות היפוך המטוס על גבו. הוא מצליח לנחות עם טיפות הדלק האחרונות.
חברת דאסו, מפתחת המטוס, הבינה בזכות ניסוייו של דני, שיש לה בעיה עם התאוצה הבלתי נגמרת של המטוס. על סיועו בניסויים אלה הוא קיבל עיטור מיוחד מחיל האוויר הצרפתי.

מיג 21

ב - 1966 ישראל מצליחה, במבצע מודיעיני מבריק, לשכנע טייס עיראקי לערוק עם מטוסו לישראל. המטוס היה מיג 21 סובייטי, מטוס מעולה שהיה תעלומה לכל חילות האוויר המערביים.
דני שפירא נבחר ללמוד את המטוס. פרט למידע שהועבר לו מהטייס העיראקי, דני למד את המטוס לבד. בתחילה רק הריץ את המטוס על המסלול וכיבה את המנוע לפני המראה. אחר כך המריא, כאשר הוא מלווה על ידי מטוס מיראז', שסיפק לו מידע על המתרחש במטוס במבט חיצוני ואז, כאשר חש ביטחון, החל לבצע קרבות אוויר מדומים עם טייסי חיל האוויר ומטוסי המיראז'.
הניסיון שנצבר היה לא יסולא בפז והוא אחראי במדינה מסוימת להצלחה של חיל האוויר במלחמת ששת הימים. זו היתה סגירת מעגל לדני והוכחה לתרומתו האדירה למדינת ישראל: עזר להביא לישראל את מטוס המיראז' וסייע בהכרת המטוס המרכזי מולו נלחמו מטוסי המיראז', המיג 21.

פיתוח מטוס הקרב הישראלי

בשנות ה - 70' דני עובר לתעשיה האויורית ועוזב את חיל האוויר. הוא הופך לטייס הניסוי המרכזי שלה ומסייע בהפקת הלקחים שיסייעו בפיתוח מטוס ישראל כחול לבן - הנשר.
הרקע מאחורי הנשר הוא האמברגו שהטילה צרפת על ישראל, מעט לפני פרוץ מלחמת ששת הימים.
"אנחנו חייבים לדה-גול מצבה" אומר דני בהומור. דה גול היה הנשיא הצרפתי שהחליט על הטלת האמברגו. "בזכות ההחלטה שלו, הוכרחנו לפתח מטוס בעצמנו."
המטוס שירת את צה"ל במלחמת יום כיפור נאמנה והופלו באמצעותו 111 מטוסי אויב.

דווקא בטיסה אזרחית בברזיל, דני כמעט מקפח את חייו, לצד אשתו, בשל תקלה. אך כמו בשאר המקרים, הוא מצליח להגיע לקרקע בטיפות הדלק האחרונות. בדיוק כמו בשאר חלקי הסרט, דני מתאר את רגעי הסכנה בשלווה, כאילו תיאר תקלה בצנרת הביתית. ״אשתי נמנמה בתא המטוס מאחור״ הוא מספר. ״החלטתי לא להעיר אותה. אם נגזר עלינו למות, שתמות בשנתה.״ שיקול נכון, מפוכח, כמעט אצילי. אבל מהיכן הרוגע הזה, איפה קונים כזו עניניות?

בסך הכל, דני בילה באוויר כטייס מעל 60 שנה, במהלכן הטיס מעל 100 סוגי מטוסים.

הסרט מעורר אצל הצופה תחושה שעוברת אל מעבר לסיפורים מסמרי השיער: האם יש משמעות לשלווה בהצלחה של הריקוד עם המוות? מהי משמעותה של המילה "מזל" והאם יש משהו שהוא מעבר למקריות סתמית? 
"נולד לטוס" מעורר את השאלות האלה, אבל גם הן אינן מתעוררות, אפשר פשוט להינות מסרט קצבי, שופע חומרים ארכיוניים מדויקים ומלאים, שנע מהרפתקה עוצרת נשימה אחת לרעותה. הידיעה שהכל קרה במציאות, רק מוסיפה לתחושה שלא תאומן.

 

צפיה בסרט

טריילר:

­