­

 הייתי שם - המלך אדוארד, ואליס סימפסון והיטלר

אנשים רבים שמעו על אדוארד השמיני. הוא עלה על כס המלוכה באנגליה (הממלכה המאוחדת) בשנות ה - 30 של המאה הקודמת, כנצר לבית המלוכה הבריטי. אלא שלאדוארד היתה גם בת זוג אהובה: האמריקאית ואליס סימפסון. והדבר יצר בעיה. הקושי לא היה בלאום האחר שלה (הרי כולנו מכירים את מייגן מרקל), אלא בעובדה שהיתה גרושה פעמיים ובני זוגה לשעבר היו עדיין בחיים. ומאחר שהמלך משמש גם כראש הכנסייה האנגלית (האנגליקנית) והדבר מנוגד לחוקי הכנסייה, הדבר יצר קונפליקט.
בנוסף, המלך אינו כל יכול ועליו למעשה לקבל את אישור הממשלה. והממשלה על נציגיה (ראשי המושבות השונות) התנגדו לנישואים אלה.
איזו אכזריות ושמרנות! אולי תגידו. אבל מתברר שלסירוב הזה היו עוד סיבות, שאף אחד לא אהב להבליט אותן או לדבר עליהן בשעתו.
וזו בדיוק הנקודה בה הסיפור הופך מענין אף יותר.

אדוארד מחליט להתפטר מכס המלוכה, אחרי סדרת התייעצויות ואחרי שהבין סופית כי הממשלה לא תסיר את התנגדותה לנישואים. 
אבל איך מלך מתפטר? הרי זו זכות הנקנית בירושה. אי אפשר להתפטר מתפקיד שלא מונית אליו, אלא נועדת לו.
הוסכם כי המלך יכתוב מכתב ויתור (Abdication) והמכתב יובא לאישור הפרלמנט.
וכך היה.
אדוארד ובת זוגו נישאו והתרחקו לעבר השקיעה. להיסטוריה הוא נכנס כמי שהלך בעקבות האהבה.
כמה רומנטי!

לא בדיוק

השמועות על אהדת בני הזוג להיטלר והרעיון הנאצי קבלו ביסוס. למעשה, הן לא הוסתרו, כפי שניתן לראות בתמונה למעלה. אדוראד וסימפסון היו קרובים לרעיון עליונות הגזע והסכימו לו. היטלר עצמו עשה עליהם רושם עז. מלחמת העולם השניה והשואה עוד לא התרחשו (1936), אבל באנגליה כבר חשבו שהיטלר הוא גזען חשוך ומסוכן. המילה ׳בוגד׳ עוד לא נאמרה על אדוארד, אבל הרגש הזה כלפיו הלך וגאה.  
בני הזוג עזבו את אנגליה ועברו לגור באירופה. כאשר פרצה המלחמה טען אדוארד כי היטלר הונה אותו אבל למעשה, הקשר של בני הזוג עם הנאצים המשיך. מאוחר יותר התגלה כי הגרמנים תכננו, כי אחרי שיכבשו את אנגליה (צמרמורת, צמרמורת), ימליכו את אדוארד כמלך בובה (האיש במצודה הרמה, גרסת המציאות). 
זה לא קרה כידוע וגם הבריטים לא העמידו את אדוארד אל הקיר. במקום זאת, בתחכום מעודן, הפכו אותו לשליט של אחת ממושבותיה של אנגליה, כדי להפוך אותו למחוייב לממלכה. כנראה שלא יכלו לשאת הוקעה בפומבי של מי שהיה מלכם.

היסטוריה יכולה להיות דבר מאוד מענין. במיוחד כאשר היא עוברת דרך סיפור.
זה בדיוק מה שקורה בסדרה שאצלנו ״הייתי שם״, המתעדת אירועים היסטוריים דרמטים באמצעות עדויות של אנשים שהיו עדים או משתתפים באירועים.
צפו בה כאן או בטריילר למטה

טריילר לסדרה ׳הייתי שם׳

לצפיה בסדרה

­